İlk Protez Kullanım Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler (Prostetik Dönem)
Bu dönemdeki temel hedef hastanın protezini maksimum seviyede, mümkünse bağımsız şekilde kullanmasını sağlayıcı şekilde eğitilmesidir. Protez eğitimine başlanmadan önce amputenin protezden beklentileri ortaya konulmalıdır. Firmamız tarafından hastaya, kullanacağı protezin fonksiyonel potansiyelini örnek videolar ve teknik bilgiler ile iyi anlatılmaktadır. Hastanın protez fonksiyonunu iyi anlaması, protezine olan güvenini arttıracağından başarıya ulaşma ihtimali artacaktır.
Sağlıklı bir prostetik dönem, önceki evrelerin başarılı uygulanmasına bağlıdır. Amputasyondan sonraki evrelerin tamamlanıp, prostetik döneme geçiş sürecinin en kısa zamanda sağlanması, hastanın fonksiyon, mobilite ve sağlıklı bir şekilde sosyal topluma katılımını daha kısa sürede olanak sağlayacaktır. Hastanın sosyal topluma sağlıklı bir dönüşte sorun yaşamaması için, hastanın prostetik dönemi iyi geçirmesi ve protezinin özellikleri buna uygun olması gerekmektedir.
Bunun sağlanmasındaki en önemli araç soket ve güdük uyumudur. Hastanın ölçü ve özelliklerine uygun tasarlanmış bir soket, hasta konforu için vazgeçilmezdir. 46 yıllık tecrübemiz ve güncel teknolojilerin kullanımı ile Nesa Ortopedi olarak hastamızın özelliklerine ve güdük yapısına uyumlu soket tarafımızdan üretilip uygulanmaktadır. Uygun olmayan bir protez, ağrıya, strese, cilt tahrişine ve ülserasyona ve hatta tekrardan amputasyona neden olabilir.
Bu nedenle, bu tür komplikasyon riskini en aza indirmek için test soketlerinin kullanımı son yıllarda hızlanmıştır. Test soketi, amputasyondan sonra kullanılan geçici bir sokettir. Test soketi, kalıcı sokete benzer ve şeffaf, yüksek ısıya dayanıklı, şeffaf (transparan) ve termoplastik bir malzemeden üretilmiştir. Test soketi, kalıcı soketlere göre üzerinde değişiklik yapılmasına daha çok olanak veren bir yapıdadır. Bu sebeple test soketleri amputenin ileride yaşayabileceği komplikasyon oluşma riskini en aza indirgemektedir.
Kalıcı soketten önce hastaya, 7-15 gün arasında test soketinin veya geçici protezlerin uygulanması, amputenin soketteki şikayetlerinin çözümlerine olanak sağlayacak ve kalıcı sokette konforunu arttıracaktır . Nesa Ortopedi olarak tüm protez soketlerinde hastlarımıza test soketi uygulamaktayız.
Protez kullanımın ilk günlerinde, güdükteki cildin kısa süre aralıklarında kontrol edilmesi önemlidir. Hasta soket uyumu kontrolü için 10-15 dakikada bir protez çıkarılarak güdük kontrol edilmelidir. Güdük -soket uyumu kontrolü yapıldıktan sonra protezin diğer komponentlerinin statik ayarların bağlantısı, amputenin güdük yapısına uyumlu ve biyomekanik kurallara uygun şekilde firmamızda yapılır. Protez ile yürüyüş yapılması halinde ise dinamik ayarlar ile kısa süreli yürüyüşlerden sonra güdükteki cildin kontrolü yapılması gerekmektedir. Sağlam taraftaki ayağında izlenmesi günlük olarak yapılmalı ve ambulasyon ile artan streslerden kaynaklanan komplikasyonları önlemek için ömür boyu sürecek bir alışkanlık haline gelmelidir.
Protez uzmanlarımız tarafından, hastaya protez süspansiyon ürünleri (silikon liner-soft soket) ve soketin nasıl giyilip çıkarılacağı ve protez komponentlerinin temizliğinin ve nasıl saklanması gerektiği ile ilgili bilgilendirme yapılmaktadır . Firmamız bünyesindeki, protez uzmanlarımız ve fizyoterapistlerimiz eşliğinde protez kullanıcılarımızın belirli periyodlarda takibi yapılmaktadır. Protez kullanıcısının gelişimine göre, protez dinamik ayarları tekrardan düzlenmektedir.
Ağırlığın protezli ekstremiteye aktarılması prostez kullanımında temel hedeflerden biridir. Her iki ekstremiteye eşit yük aktarımı, uygun duruş ve salınım için çok önemlidir. Kişinin yük aktarımı, firmamızda bulunan L.A.S.A.R. posture cihazı ile kontrolü yapılmalıdır. Hasta düz zeminde proteze alıştıktan sonra, eğimli, engebeli zeminde yürüme, sandalye oturup kalkma, merdiven çıkma ve inme eğitimleri hastaya verilir. Fizyoterapistimiz eşliğinde yürüme eğitimi ile protezi kullanma süresinin de kademeli olarak arttırılmaktadır. Hastalarımıza sandalyeye oturma, kalkma, protez ile düşme ve düştükten sonra tekrardan ayağa kalkma gibi eğitimleri vererek hastamızın her türlü günlük koşullarda protez kullanımında sıkıntı yaşamaması sağlanmaktadır.
Protez kullanıcıları, silikon linerlarının iç kısmını her akşam temizlemeleyip kullanım sürecine kadar kuruması için oda sıcaklığında tutmalıdır. Temizleme sürecinde su ve antibakteriyel sabun ile temizleyin. Yıkama işleminde sabunun kalamaması için ılık su ile silikonu bolca durulayın. İlk kez protez kullanan hastalarda , akşamları yatarken bandajlama yapılmalıdır. İlk protez kullanım sürecinin 1 ay ile 2 ay arasında akşam ödem oluşmaması için yatarken bandajlama yapılması çok önemlidir. Protez kullanıcısı bandajlama yapmaz ise güdükte ödem oluşabilir ve sabah protezi giymekte zorlanabilir. İlk haftalarda protez kullanım süresi günlük 1-3 saat süre ile başlanarak etap etap kontrollü arttırılarak zaman içersinde en az 7-8 saat protez kullanımına ulaşılmaya çalışılmaktadır. Daha fazla detay ve bilgilendirme için firmamıza ulaşabilirsiniz.