Ampute Rehabilitasyonu

Ampute Rehabilitasyonu

Ampute rehabilitasyonu amputasyon öncesinde başlayan ve hastanın sürekli takibini gerektiren bir süreçtir. Hastanın toplum hayatına geri döndürülebilmesi için rehabilitasyonun her aşamasında hastaya destek olunmalıdır.

Ampute Rehabilitasyonu

Rehabilitasyonun başarıya ulaşabilmesi için multidisipliner bir ekibin iş birliği içerisinde hasta odaklı çalışması gerekmektedir. Multidsipliner ekipte; hastanın ailesi, ortopedik cerrah, fizyoterapist, protez teknikeri, ergoterapist, psikiatrist / klinik psikolog, hemşire, yer almalıdır. Ampute rehabiltasyonu, preoperatif, postoperatif, preprostetik, prostetik ve postprostetik dönemleri olmak üzere beş aşamadan oluşmaktadır. Her aşama birbirinden farklı öneme sahiptir.

Bunun yanında her bir aşama birbirini desteklemekte ve hastaya olumlu etkilerini arttırıcı etkide bulunmaktadır. Rehabilitasyon sürecinde temel amaç hastanın fonksiyonel kapasitesini arttırmaktır. Kuvvetlendirme, denge, yürüyüş ve proteze uyum eğitimlerini içeren iyi bir rehabilitasyon süreci, amputenin protezi ile uyumunu arttıracak ve aktif mobilizasyon sürecine geçiş süresini kısaltacaktır.

Ampute Rehabilitasyonu

Bireyin hareketliliği en önemli öncelik olduğu için prostetik rehabilitasyon çok önemlidir. Bu sürecin verimli geçmesi, protez memnuniyeti ve hastanın toplumsal integrasyonu açısından çok önemlidir. Rehabilitasyon süreci ve protez kullanımı, amputenin fonksiyonel kısıtlanmasını azalıp, sosyal uyumu olumlu yönde etki yapacaktır .

Etiketler