Çocuk Ayak Problemleri

Düz Tabanlık: Ayağın yere basma esnasında topuğun ayağın ön bölümüne geçişinde esneme hareketi yaparak yaylanma mekanizmasına katkıda bulunan iç kavisin yeteri kadar olmaması durumuna düz tabanlık denilir. Topuktan öne doğru doğru aktarımın olamaması farklı problemlere neden olmaktadır. Düz tabanlık 2 şekilde ortaya çıkmaktadır.

Ayak gerek yapısal gerekse kullanılan ayakkabılar nedeni ile kusursuz çalışan mekanizmasında zaman zaman basma kusurlarının oluşumuna olanak tanır. Kusursuz çalışan mekanizmanın olması gereken performansını gösterememesi ağrılar yaratabileceği gibi vucudun diğer bölümlerinde ki sıkıntılar da basma kusuruna neden olabilmektedir.

a. Esnek-Fexible Düz Taban: Ayak yere basmadığı zamanlarda- yük altında değil iken gözlemlenebilen bir iç kavisin olduğu ancak yük aktarımı ile ortadan kalkan düz tabanlık.

b. Sert-Rigit Düz Taban: Yük altında-yere basılma ve yük altında olunmayan zamanlarda iç kavisin olmaması durumu.

Her iki koşulda da tabanlık kullanımı söz konusudur. Genel prensip içe basmayı engellemekttir. Çocuklarda yürüme ile başlanılan ağrı, kaval kemiğinde ortaya çıkan ağrı, erken yorulma ve aktiviteden kaçınma söz konusudur. Tabanlık kullanımı haricinde gerekli durumlarda egzersiz ve ayakkabı değiştirmede söz konusu olabilir.

İçe Basma-Intoeing:

Ayakların parallel durduğu sırada düz yada dışa dönük olmama durumuna verilen addır. Parmakların birbirine bakma hali 2 yaşa kadar normal sayılmakla birlikte sekiz yaşa kadar takip edilebilmektedir. Normalin üstünde açılanma veya koşu esnasında düşmeler, yürürken denge sağlamada yaşanacak sorunların olması zaman zaman müdahaleyi gerektirebilir. Tabanlıklar bu gibi şikayetlerin ortadan kaldırılmasına olanak tanımaktadır.